سیم و کابل

کابل‌ فشار قوی چیست

کابل برق فشار قوی

پیش از پرداختن به هر موضوع دیگری ابتدا باید دقیقا بدانیم که کابل برق فشار قوی چیست تا درک مطالب مرتبط با آن راحت‌تر باشد؛ کابل‌ فشار قوی یا کابل قدرت کابل‌هایی هستند که در تامین و توزیع برق و شبکه‌های انتقال برق بکار می‌روند.

ولتاژ این نوع کابل‌ها می‌تواند بین 600 ولت تا 30 کیلووات و حتی بیشتر متغییر باشد و جنس هادی آن‌ها معمولا از مس یا آلومینیوم است که می‌تواند به شکل کابل افشان یا نیمه افشان باشد.

کابل‌های قدرت به شکل تک رشته، دو رشته، سه رشته، چهار رشته و پنج رشته جهت کاربردهای مختلف تولید می‌شوند و هنگام کار با این کابل‌ها به دلیل ولتاژ بالا ایمنی باید بطور کامل رعایت شود.

 

کابل‌ فشار قوی

 

 

انواع کابل‌ فشار قوی و کاربرد آن

کابل‌های فشارقوی دارای انواع مختلفی هستند و دسته‌بندی این کابل‌ها از جنبه‌های مختلف قابل انجام است و در ادامه انواع کابل قدرت را معرفی خواهیم کرد.

 

  1. کابل فشار قوی افشان و مفتول

کابل‌های فشارقوی از نظر ساختار هادی به دو دسته کابل‌های افشان و کابل مفتولی تقسیم می‌شوند؛ کابل‌های افشان انعطاف‌پذیری بالایی داشته و هادی‌ آن‌ها معمولا از جنس مس است اما کابل‌های قدرت مفتولی انعطاف کمتری داشته و هادی آن‌ها می‌تواند از جنس آلومینیوم یا مس باشد.

 

  1. کابل فشار قوی مسی و آلومینیومی

کابل‌های فشارقوی از نظر جنس هادی نیز شامل دو نوع مسی و آلومینیومی هستند؛ کابل‌های مسی رسانایی بهتری داشته، در تعداد رشته متنوع و سطح مقطع مختلف تولید شده و جریان الکتریکی را به خوبی انتقال می‌دهند و کابل‌ فشار قوی آلومینیومی در کنار انعطاف‌پذیری بالا، رسانایی و قیمت بسیار مناسبی نیز دارند.

 

کابل‌ فشار قوی

 

کاربرد کابل‌ فشار قوی

هریک از تجهیزات برقی و انواع اتصالات کاربرد خاص خود را دارند و کابل فشارقوی نیز باتوجه به اینکه توانایی عبور جریان بیشتر از 30 کیلووات را از خود دارد کاربرد گسترده‌ای داشته که مهم‌ترین آن شامل موارد زیر است.

  • انتقال ولتاژ های بالا به عنوان کابل زیرزمینی
  • در صنعت‌های بسیار مختلف جهت توزیع و انتقال جریان
  • جهت اتصال فیبرهای نوری
  • جهت استفاده در دکل‌های بین شهری
  • روشنایی معابر و خیابان‌ها
  • کنتور برق منازل
  • تابلوهای توزیع
  • جهت ارتباط ترانس‌ها و تابلوهای قدرت و…

 

در مجموع به دلیل قدرت انتقال جریان‌های بالا، استحکام، دوام در برابر شرایط محیطی و… از کابل‌های قدرت استفاده متنوع بسیاری می‌شود.

 

کابل‌ فشار قوی

 

ساختار کابل‌ فشار قوی

کابل‌های فشارقوی در ظاهر سیم‌هایی قطور بنظر می‌رسند اما این  کابل‌ها از نظر فنی ساختار خاص خود را دارند و ساختار آن‌ها از اجزاء و قسمت‌های زیر تشکیل شده است.

 

  • قسمت هادی کابل‌ فشار قوی

هادی کابل همان هسته مرکزی رسانای کابل است که از جنس آلومینویم یا مس بوده و در سطح‌ مقطع‌های مختلف به صورت تک رشته و چند رشته وجود دارند می‌تواند به شکل افشان یا مفتولی باشند.

 

  • قسمت گرافیت کابل‌ فشار قوی

گرافیت همان به همان پوشش نسبتا ظریفی گفته می‌شود که روی رشته‌ها یا قسمت هادی کشیده می‌شود تا هادی کابل یکدست و یکنواخت شود و بر اساس استانداردهای مطرح کابل‌های فشار قوی باید گرافیت داشته باشند چراکه گرافیت به عمل شیلدینگ نیز کمک می‌کند.

 

  • قسمت شیلد کابل‌ فشار قوی

قسمت شیلد کابل فشارقوی به شکل یک نوار یا سیم درون کابل به کار می‌رود تا سطح ایمنی کابل را افزایش دهد و میزان اختلال در انتقال را به شکل قابل توجهی کاهش دهد و شیلد می‌تواند از جنس مس، فولاد یا آلومینیوم باشد.

 

  • قسمت عایق کابل‌ فشار قوی

همانطور که از نام آن پیدا است بخش عایق کابل فشارقوی وظیفه پوشش و عایق کردن قسمت هادی را بر عهده دارد تا از خطرات جریان برق جلوگیری کرده و از قسمت هادی در برابر عوامل محیطی جلوگیری کند و عایق می‌تواند از جنس‌های مختلف ازجمله PVC و XLPE باشد.

 

  • قسمت آرمور کابل‌ فشار قوی

آرمور که ممکن است از جنس PVC، PE و… باشد به عنوان یک زره در کابل فشارقوی عمل کرده و کابل را در مقابل عواملی مانند پارگی، کشش، خوردگی، تنش مکانیکی و… مقاوم می‌کند و کابل فشارقوی آرموردار مناسب محیط‌های دارای مواد حلال، خورنده، هیدروکربن و… است.

 

 

  • قسمت روکش کابل‌ فشار قوی

روکش آخرین لایه و پوشش نهایی کابل‌های فشارقوی است که کابل را در برابر صدمات فیزیکی محافظ کرده و می‌تواند از جنس PVC، PE، HDPE و… باشد.

 

 

استانداردهای کابل‌ فشار قوی

مانند هر کالا، محصول، فرآورده یا خدمات دیگری در مورد کابل‌های فشارقوی نیز یک سری استانداردها مطرح است که کیفیت کابل قدرت بر اساس آن‌‌ها سنجیده می‌شود و استانداردهای مرجع کابل فشار قوی شامل IEC 60502 و یا ISIRI 3569 است.

استانداردهای فوق در واقع بیان کننده حداقل نیازمندی‌های مکانیکی، حرارتی و الکتریکی کابل است و در برخی از این استانداردها به حداقل نیازمندی‌های ساخت و تست اشاره شده اما در برخی دیگر تنها به حداقل نیازمندی‌های تست اشاره شده است.

 

کابل‌ فشار قوی

قیمت کابل‌ فشار قوی

قیمت کابل فشارقوی تابع یک سری فاکتورهای تعیین کننده است بنابراین نمی‌توان برای این کالا قیمت واحد و ثابتی را عنوان کرد اما فاکتورهایی که به شکل ویژه بر قیمت کابل فشار قوی اثرگذار هستند شامل موارد زیر می‌باشند.

 

  • نوع کابل از نظر معمولی، زره‌دار بودن، مفتولی یا افشان بودن، تک رشته یا چند رشته بودن و…

 

  • جنس هادی کابل (کابل‌های مسی قیمت بالاتری دارند)

 

  • جنس عایق کابل

 

  • کیفیت ساخت و دارا بودن استانداردهای مطرح و…

 

توجه داشته باشید جدا از مواردی که به کیفیت خود کابل فشارقوی مرتبط هستند نحوه خرید شما نیز به شدت بر قیمت این کالا اثرگذار است و مسلما زمانی که شما این کابل را در حجم عمده و به شکل مستقیم از مراکز اصلی فروش تهیه کنید قیمت نهایی آن بسیار مقرون به صرفه‌تر خواهد بود.

 

نکات مهم در خرید کابل فشار قوی

کابل فشارقوی یکی از اتصالات مهم با کاربرد حساس و حیاتی است و بی‌توجهی به خرید کابل قدرت استاندارد و باکیفیت تنها می‌تواند عملکرد سیستم موردنظر شما را مختل کند بلکه امکان ایجاد خسارات جدی و حتی جبران ناپذیر در صورت اتصالی، آتش‌سوزی و… وجود دارد.

بنابراین برای هر هدف استفاده‌ای بسیار حائز اهمیت است که کابل فشارقوی را از مراکز فروش معتبر که کالاهایی دارای نشان استاندارد و ضمانت کیفیت را عرضه می‌کنند تهیه کرده و در مورد کابل فشارقوی با توجه به کاربرد حساسی که دارد از خرید نمونه‌های بی نام‌ و نشان این کالا که نشان استاندارد نداشته و به شکل غیرحرفه‌ای و با قیمت وسوسه‌کننده جدا خودداری فرمایید.

 

بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *