پیش از پرداختن به مراحل تولید و نصب تابلو برق لازم است بدانید که تابلو برق یک محفظه الکتریکی است که انواع کلید، نمایشگر، قطعات کنترلی،حفاظتی، آنالیزگر، هشدار دهنده و… روی آن نصب شده و جهت سیمبندی قطعات الکتریکی، سیستمها و تجهیزات الکترونیکی مورد استفاده قرار میگیرد. تابلو برق همچنین از تجهیزات در برابر عوامل محیطی محافظت کرده و از وارد شدن شوک الکتریکی به کاربران این تجهیزات جلوگیری میکند و دارای انواع مختلف و کاربرد گسترده است. باتوجه به نقش حساس این تابلو الکتریکی و اهمیت کاربرد آن در ادامه این مطلب سعی داریم به مراحل ساخت و نصب تابلو برق به زبان ساده و قابل فهم بپردازیم پس با ما همراه باشید.
مراحل تولید تابلو برق
تابلو برق با توجه به هدف استفاده و کاربرد انواع مختلفی داشته و طبیعتا در جزئیات مراحل تولید یا قطعات و اتصالات تفاوتهایی با یکدیگر دارند اما بطور کل مراحل تولید تابلوهای برق از ایده اولیه تا تولید محصول نهایی را میتوان به شکل زیر بیان کرد.
طراحی نقشه ایزومتریک
طراحی نقشه ایزومتریک c(cubicle) و جانمایی a(layout) اولین مرحله از طراحی و تولید تابلو برق هستند و در این مرحله در صورت توافق اولیه کارشناس شرکت سازنده تابلو برق باید از محل پروژه کارفرما دیدن کند و اطلاعات اولیه لازم را در اختیار تیم طراحی و مهندسی قرار دهد تا مرحله نقشهکشی و طراحی تابلو انجام شود.
ساخت بدنه تابلو برق
در قدم بعدی باید سلول یا بدنه و محفظه کلی تابلو برق در ابعاد و سایز مناسب به شکل استاندارد تولید شود بنابراین بر روی فولاد ضد زنگ مراحلی مانند اندازهگیری، برشکاری، جوشکاری، خمکردن، سوراخ کردن و… صورت میگیرد تا جعبه اصلی تابلو برق تولید شود و دقت این مراحل به شدت بر کیفیت نهایی جعبه تولید شده تاثیرگذار است.
رنگ کردن بدنه
پس از ساخت سلول تابلو برق جهت دستیابی به کیفیت استاندارد بدنه فرآیند رنگکاری و پولیش بر روی آن انجام میشود و برای کیفیت هرچه بیشتر از رنگهایی پوششی الکترواستاتیک طی چهار مرحله زیر برای رنگکاری بدنه تابلو برق استفاده میشود.
- چربی زدایی (با استفاده از محلولهای شیمایی و سیستم اولتراسونیک)
- زنگزدایی (با استفاده از سمباده یا فرزکاری)
- فسفاتهکاری (جهت کاهش احتمال زنگزدگی)
- عایق کاری
مونتاژ بدنه و اسکلت تابلو برق
در مرحله چهارم پس از ساخت کلیه قسمتهای بدنه تابلو برق و انجام فرآیندهای تکمیلی برروی آن، کلیه قسمتهای بدنه تابلوبرق و قطعات مختلف نگهدارنده روی آن مونتاژ شده تا اسکلت تابلوبرق آماده مونتاژ تجهیزات و قطعات الکتریکی شود.
مونتاژ قطعات الکتریکی و سیمکشی
پس از ساخت اسکلت اولیه تابلو برق وقت آن است که کلیه تجهیزات و قطعات الکتریکی تابلو برق با آرایش استاندارد در جای مناسب خود درون تابلو برق مونتاژ شوند و سیمکشیهای داخلی نیز انجام شود (لازم به ذکر است که تنوع و تعدد تجهیزات و قطعات الکتریکی باتوجه به نوع تابلو برق و کاربرد آن متغییر است در ضمن در هر تابلو برقی نباید بیشتر از ۶۰ درصد حجم داخلی تابلو برق توسط سیم و کابل اشغال شود)
تست و کنترل کیفیت تابلو برق
پس از اینکه مطابق با نقشه طراحی شده کلیه تجهیزات و قطعات در تابلو برق قرار گرفتند و سیمکشی لازم در تابلو برق اجرا شد، تابلو برق باید توسط مهندسین و بر اساس پروتکلهای موجود از نظر عملکرد تست و کیفیت آن کنترل شود و آزمایشهای لازم جهت تایید استاندارد بودن تابلو برق بر روی آن صورت بگیرد.
برای آشنایی بیشتر با انواع تابلو برق می توانید به مقاله زیر از بلاگ الکترونصر مراجعه نمایید
آشنایی با انواع تابلو برق
مراحل نصب تابلو برق
مراحل کلی تولید تابلو برق در مطالب فوق شرح داده شد و پس از تولید تابلو برق مسئله نصب اصولی آن مطرح است و اهمیت این مرحله کمتر از تولید آن نیست بنابراین در مورد نصب انواع تابلو برق باید طبق مراحل زیر پیش رفت.
- انتخاب بهترین مکان از نظر مهندسی در محیط موردنظر برای نصب تابلو برق به شکلی که تابلو برق از آسیبهای محیطی در امان باشد.
- نصب آزمایشی تابلو برق در محل موردنظر و چک کردن مشکلات احتمالی.
- فیکس کردن کامل تابلو برق در مکان نصب در صورت عدم وجود مشکل.
- اتصال دادن ورودیها و خروجیهای تابلو برق با تجهیزات و سیستمهای که قرار است از طریق تابلو برق کنترل و محافظت شوند.
- چک کردن برقرار اتصال و ارتباط بین تابلو برق و تجهیزات و اطمینان از عدم وجود مشکل.
نکات مهم در مورد مراحل ساخت و نصب تابلو برق
جدا از مراحل نصب هنگام نصب تابلو برق باید به یک سری نکات بسیار مهم توجه داشته باشید که شامل موارد زیر هستند.
- باتوجه به شرایط، نوع دیوارها یا اندازه محیط موردنظر میتوانید نصب تابلو برق را به شکل توکار یا روکار انجام دهید.
- هنگام نصب باید به جهت باز شدن درب تابلو و عدم مانع برای آن دقت کنید.
- به اجزائی که حتما پیش از نصب تابلو برق باید بر روی آن مونتاژ شوند توجه داشته باشید.
- استحکامات لازم را با توجه به وزن تابلو برق هنگام نصب آن در نظر بگیرید تا از سقوط تابلو جلوگیری شود.
- lP یا غیر lP بودن تابلو برق هنگام نصب با توجه به ارزیابی محل نصب انتخاب شود.
- ارتفاع نصب تابلو برق و فاصله آن با سایر تجهیزات و اتصالات موجود در محیط بسیار مهم است.
- تابلو برق باید در عین دسترسی راحت در محلی با کمترین تردد ممکن نصب شود.
- محل نصب تابلو برق باید دارای کمترین رطوبت و حرارت باشد و حداقل تماس را با مواد شیمیایی و عوامل مکانیکی داشته باشد.
- محل نصب تابلو برق باید از نور لازم برخوردار باشد و دید کافی برای بررسی کردن داخل آن وجود داشته باشد.
- پس از نصب تابلو برق حتما باید برچسبهای هشدار مخصوص بر روی تابلو برق و درون آن زده شود.
هشدار:
جدا از تولید تابلو برق که مسئلهای کاملا فنی و تخصصی است و نیازمند دانش روز و تخصص است نصب تابلو برق نیز مسئلهای کاملا تخصصی و حرفهای است که نیاز به مهارت و تجربه لازم و دانش کار با تجهیزات و اتصالات الکتریکی دارد. ازاینرو نصب تابلو برق حتما باید توسط مهندسین و افراد متخصص در حوزه تجهیزات برقی که تجربه لازم در این زمینه را دارند صورت بگیرد و در ضمن کلیه مراحل ساخت و نصب تابلو برق با رعایت موارد ایمنی انجام بگیرد و استانداردهای مطرح در این زمینه کاملا لحاظ شود.
شما عزیزان میتوانید برای اطلاع از قیمت انواع تابلو برق و همچنین برای خرید تابلو برق از متخصصین الکترونصر مشاوره رایگان دریافت نمایید